Fishingsaid777

Кога и как се храни Шарана – Според сезона

Кога и как се храни шарана според сезона

1. Пролетта, когато водата започне да се затопля, шаранът започва да се движи в търсене на храна.

Те се събират в заливи или други райони с малко вода, които се затоплят по-бързо.

2. През лятото шараните отстъпват към дълбоки води, а в случай на водоеми, които имат извори, със сигурност ще ги намерите близо до тях.

Тези също отстъпват под сянката на дърво или плаващо растение или плевел.

3. Когато есента започне да се захлажда и е сезонът на риболова е към краят си, тези сладководни риби – шарана изпадат в глад, започват да ядат всичко, което хванат, за да натрупат мазнини.

4. През зимата, когато водата е много студена, шараните отстъпват на зимни места или ями и се хранят много малко, на предела на оцеляването.

Шаранът започва да се храни след като температурата на водата надвиши 10-12 градуса по Целзий и по-активен след 14-15

Трябва да се помни, че с повишаването на температурата, апетитът на шарана също бързо ще се увеличи.

Освен температурата, съдържанието на кислород във водата играе важна роля за стимулирането на апетита.

Хранене на шарана

Шаранът тества повечето храна с устните си, които са оборудвани с малки рецептори.

Щом храната се счита за атрактивна, тя ще бързо погълната от шарана.

Освен устни и зъби, шаранът разполага и с трична система, чрез която се хранят, филтрирайки много малки частици във водата.

По принцип шараните са бентонични риби, което означава, че се хранят на дъното на водата, но когато е необходимо, могат да се хранят на всички дълбочини.

Естествената храна се променя сезонно, специфично за мястото и се простира от малки форми, като водни бълхи, до по-големи, като мекотели.

В началото на зимата голяма част от естествената водна храна намалява, тъй като някои хранителни вещества стават оскъдни, шаранът интелигентно променя храната си, използвайки различен източник.

Понеже шараните са хладнокръвни животни, те трябва да се хранят обилно в началото на зимата, за да се подготвят за периода на зимен сън. Всъщност последните месеци на есента са едни от най-хубавите времена в годината за риболов на шаран.