Къмпинг

Ухапване от кърлеж

В горещините кърлежите сякаш полудяват 🙂 Поради факта, че нашето хоби е сред природата и многото случаи на ухапани от кърлежи, да си припомним някои важни правила!

МОДЕЛ НА ПОВЕДЕНИЕ СЛЕД УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ:

 • Правилно отстраняване на забития кърлеж: Най-добре е това да стане с пинсети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без въртене и без извиване.
 • Насочване към хирургично сваляне: При дълбоко впит кърлеж или при останали части от него след опит за сваляне.
 • Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа: С йод, спирт или одеколон.
 • При възможност сваленият кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава.
 • Известяване на личния лекар с оглед последващо наблюдение в продължение на 30 дни относно:
 1. Локални прояви – зачервяване, болка на мястото на ухапването;
 2. Общи прояви – температура, ставни болки, главоболие, обрив по тялото.

ПРОФИЛАКТИКА НА УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ:

 1. Избягване навлизането в райони с гъста растителност!
 2. Носене на предпазно облекло! Облеклото да е с дълги и стегнати крачоли и ръкави, в светли цветове, за да се виждат по-лесно полазилите кърлежи.
 3. Използване на репеленти за кожата и перметрин за дрехите! Репелентите отблъскват кърлежите, а перметринът ги убива при контакт.
 4. Ежедневен оглед на тялото за впити кърлежи, с цел недопускане на продължителен престой. Този момент е най-важният в неспецифичната профилактика на заболяванията, предавани чрез кърлежи!
 5. Особено внимание трябва да се обръща на "предпочитаните" от кърлежи места – окосмената част на главата (особено при деца), по корема, под мишниците, в слабините и в гънките зад коляното.
 6. Наложителен е и оглед на домашните кучета и носенето на противопаразитни каишки.
 7. Редовно почистване на падналите клони и гниещи листа, окосяване на тревата и което е особено важно, ограничаване достъпът на животни в тревните площи на населените места.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ:

 1. Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице.
 2. Мястото на ухапване да се наблюдава за зачервяване, което се появява 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна температура, увеличени лимфни възли в региона на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.
 3. Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.
 4. Антибиотична профилактика се препоръчва само за Лаймска болест (постекспозиционна) за възрастни и деца над 12 години, ако са изпълнени всички изброени по-долу критерии:
 5. Сваленият кърлеж е идентифициран надеждно като нимфа или възрастен Ixodes ricinus
 6. Кърлежът е стоял запит в тялото в продължение най-малко на 24 часа
 7. Антибиотичната профилактика може да започне в рамките на 72 часа след свалянето на кърлежа
 8. Заразеността на кърлежите с Borrelia burgdorferi в региона е най-малко 20 %.
 9. Приема се антибиотик, като се използва единична доза 200 mg доксициклин еднократно (ако няма противопоказания). За деца до 12 години – цефуроксим от 10mg/kg до 15mg/kg (максимално до 250 mg) двукратно през 12 часа (ако не е противопоказан).
 10. Антибиотична профилактика след ухапване от кърлежи не се препоръчва като средство за предотвратяване на Марсилска треска. Вместо това, хората след ухапване от кърлеж трябва да следят за развитие на описаните по-горе симптоми и при нужда да се консултират с личния си лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *